Kilimandżaro

0 (0 ocen)

Polecam !

Składniki:

  • Ciasto ciemne :blacha o wymiarach 28x40 cm
    8 jajek
    20 dag cukru kryształu
    6 łyżek mąki pszennej
    4 łyżki kakao
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    2 galaretki
    1 łyżka masła
    Masa budyniowa:
    0,5 l mleka
    0,5 szklanki cukru
    2 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 kostka masła

Kilimandżaro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ciemne: Przygotować ciasto biszkoptowe i upiec 2 placki lub jeden i przekroić. Temperatura pieczenia 180 st.C. piec ok. 30 min.
  • 2. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
  • 3. Masa budyniowa: Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
  • 4. Przełożenie: ciemne ciasto- masa jabłkowa- masa budyniowa- ciasto ciemne- polewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy