• 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Większość przepisów na 3 Bit jest na spodzie z herbatników. Moja wersja jest na biszkopcie i to ciemnym :) Szybki i prosty przepis, a przy tym świetnie smakujące ciasto.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 łyżka octu
    1 łyżka wody
    proszek do pieczenia
    kakao
    1 szklanka mąki, w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Masa budyniowa:
    1/2 l mleka
    1/2 szklanki cukru
    kostka margaryny, ja używam Bielskiej
    2 łyżki mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Herbatniki - około 24 sztuki

    puszka masy krówkowej

    Śmietana kremówka:
    0,5 l śmietanki do ciast i deserów 30% "łaciata"
    4 - 5 łyżek cukru pudru
    2 sztuki śmietan-fix "Dr.Oetker"

    wiórki czekoladowe - do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.99 (198 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt: Ubić pianę z białek, dodać cukier i żółtka cały czas miksując. Następnie osobno połączyć i wymieszać mąki, proszek do pieczenia i kakao. Dodać do ciasta + ocet i woda. Wymieszać łyżką. Wylać na blachę wyłożoną folią i posmarowaną masłem i piec, aż ciasto się upiecze około 35 min.
  • 2. Masa budyniowa: Troszeczkę mleka odlewamy do rozrobienia z mąką. Pozostałe mleko wlewamy do garnka i stawiamy na ogniu. Dodajemy margarynę oraz cukier, mieszamy aż się rozpuści i zagotowujemy. Następnie dodajemy rozrobione resztę mleka z mąką. Energicznie mieszamy, by nie powstały grudki aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie wystudzoną masę wylewamy na biszkopt.
  • image-003ai46 3. Na masę budyniową wykładamy herbatniki, a na to masę krówkową, którą możemy lekko rozpuścić stawiając na chwilkę na malutkim ogniu bądź kaloryferze. Na masę krówkową kładziemy kolejną warstwę herbatników.
  • image-1n4jjln 4. Odstawiamy i przygotowujemy śmietanę kremówkę.
  • image-1b6ofe8 5. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietanę-fix i miksujemy. Ubitą śmietanę kremówkę wykładamy na herbatniki. Dekorujemy według uznania, u mnie była to starta mleczna czekolada.
  • 6. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować