Większość przepisów na 3 Bit jest na spodzie z herbatników. Moja wersja jest na biszkopcie i to ciemnym :) Szybki i prosty przepis, a przy tym świetnie smakujące ciasto.
1 godz. 10 min
Dla 6 osób
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka octu
1 łyżka wody
proszek do pieczenia
kakao
1 szklanka mąki, w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
kostka margaryny, ja używam Bielskiej
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Herbatniki - około 24 sztuki
puszka masy krówkowej
Śmietana kremówka:
0,5 l śmietanki do ciast i deserów 30% "łaciata"
4 - 5 łyżek cukru pudru
2 sztuki śmietan-fix "Dr.Oetker"
1.Upiec biszkopt: Ubić pianę z białek, dodać cukier i żółtka cały czas miksując. Następnie osobno połączyć i wymieszać mąki, proszek do pieczenia i kakao. Dodać do ciasta + ocet i woda. Wymieszać łyżką. Wylać na blachę wyłożoną folią i posmarowaną masłem i piec, aż ciasto się upiecze około 35 min.
2.Masa budyniowa: Troszeczkę mleka odlewamy do rozrobienia z mąką. Pozostałe mleko wlewamy do garnka i stawiamy na ogniu. Dodajemy margarynę oraz cukier, mieszamy aż się rozpuści i zagotowujemy. Następnie dodajemy rozrobione resztę mleka z mąką. Energicznie mieszamy, by nie powstały grudki aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie wystudzoną masę wylewamy na biszkopt.
3.Na masę budyniową wykładamy herbatniki, a na to masę krówkową, którą możemy lekko rozpuścić stawiając na chwilkę na malutkim ogniu bądź kaloryferze. Na masę krówkową kładziemy kolejną warstwę herbatników.
4.Odstawiamy i przygotowujemy śmietanę kremówkę.
5.Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietanę-fix i miksujemy. Ubitą śmietanę kremówkę wykładamy na herbatniki. Dekorujemy według uznania, u mnie była to starta mleczna czekolada.
Komentarze