Gulasz a'la Strogonow

4.5 (175 ocen)

  • 2 godz.

Moja wersja tego dania. Jak kto woli gulasz - strogonow naprawdę dobre danie. Na obiad czy jako gorąca przekąska na imprezie na pewno się sprawdzi. Sama kombinowałam, próbowałam, aż w końcu się udało. Smak i kompozycja wszystkim, których częstowałam odpowiadała. Największy fan - wybredny mąż :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej (lub innego sprawdzonego mięsa)
    30 dag pieczarek
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka bulionu warzywnego
    2 szklanki wody
    1/2 szklanki wina
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    5 ogórków konserwowych (lub kiszonych)
    2 papryki (czerwona i np. żółta lub zielona)
    1 łyżka musztardy (najlepiej rosyjskiej lub sarepskiej)
    sól, pieprz, maga
    1 łyżka papryki słodkiej
    1 łyżka papryki ostrej
    1 łyżka przyprawy do gulaszu
    mąka
    sok z cytryny
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Strogonow Dania główne Gulasz

Gulasz a'la strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy, wycinamy z niego błony i tłuste kawałki. Następnie kroimy w cienkie paski, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę do lodówki (a najlepiej na noc).
  • 2. Myjemy pieczarki i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i również siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy cebulę i pieczarki. Lekko podduszamy, aż odparuje woda.
  • 3. Gdy pieczarki nam się duszą w tym samym czasie mięso oprószyłam mąką i włożyłam do garnka, gdzie przesmażyłam je na niewielkiej ilości tłuszczu.
  • 4. Następnie dodaję bulion i uzupełniam wodą. Duszę pod przykryciem około 20 min co jakiś czas mieszając.
  • 5. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, wino. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy magą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • image-1i7f3lg 6. Po umyciu kroimy w paski paprykę, a ogórki w talarki. Dodajemy do mięsa. Przesmażoną cebulę z pieczarkami również dodajemy. W tym momencie możemy jeszcze dodać szklankę wody, jeśli uważamy że gulasz jest zbyt gęsty.
  • image-16u1xhk 7. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy - po łyżce papryki słodkiej i ostrej oraz przyprawę do gulaszu. W tak powstałym sosie dusimy mięso pod przykryciem na wolnym ogniu ,aż będzie miękkie. I tak później gotowe danie wędruje na talerz.
  • image-10jemfc 8. Dla dekoracji, gdy gulasz mamy w miseczce lub na talerzu możemy posypać startym serem żółtym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować