chleb bezglutenowy z mąką owsianą/teff, bez drożdży, bez zakwasu

4.48 (172 ocen)

  • 1 godz. 20 min

bez glutenu, zdrowy i pyszny

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 200g mąki owsianej bezglutenowej*
    100g siemienia lnianego mielonego
    50g mąki teff*
    50g płatków owsianych bezglutenowych*
    50g płatków teff*
    50g ziaren słonecznika
    40g siemienia lnianego złocistego*
    50g nasion chia*
    6g soli
    500ml ciepłej wody
    90g rozpuszczonego oleju kokosowego* (ok. 3 łyżki)
    *produkty oznaczone gwiazdką, to produkty firmy Pięć Przemian
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb bezglutenowy z mąką owsianą/teff, bez drożdży, bez zakwasu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w misce, dodajemy wodę i olej. Dokładnie wszystko mieszamy. Tak przygotowany chleb przekładamy do foremki – dokładnie go ugniatając w niej (chleb ie urośnie – więc jaki mu nadamy kształt i jak go ułożymy tak nam się upiecze) i ostawiamy na 3,5-4 godzin. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika ustawionego na temperaturę 170 stopni (funkcja termoobieg) i pieczemy 50 minut.

Porady

* chleb musi dobrze wystygnąć. Jeśli rozkroimy go gdy będzie ciepły/letni to będzie się nam strasznie kruszył, ponieważ cała wilgotność z ziaren wyparuje nam podczas stygnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować