Sposób gotowania, wywodzący się z Francji, miał wpływ na kuchie innych krajów, szczególnie tych z zachodniej Europy. Kuchnia francuska to kuchnia, która uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Jest też uznawana za wykwintną, oferującą wysokiej jakości dania.

Choć pierwsze, co przychodzi nam do głowy to żabie udka, ślimaki, bagietki i quiche, Francuzi mają do zaoferowania znacznie więcej. Szczególnie, że Paryż uznawany jest za kulinarną stolicę Europy, a w tamtejszych restauracjach każdy znajdzie coś dla siebie.

Poza tym Francuzi stawiają na świeże, wysokiej jakości produkty, zwyczajem w tym kraju jest kupowanie składników na targach i w małych sklepikach.

Sery to prawdziwa wizytówka kuchni francuskiej. Mówi się, że istnieje tyle gatunków, ile dni w roku, choć w rzeczywistości jest ich jeszcze więcej. Do serów pasuja też wina, które są niezbędnym dodatkiem do dań głównych.

Wybierzcie się w kulinarną podróż do Francji i wypróbujcie przepisy, które znaleźli dla Was Sblister i Grumko:

Bretońska zupa rybna ze szczawiu i cydru

Croque Monsieur

Pan Bagnat

Parafrait z czekoladą i orzechami laskowymi

Marzysz o dalekich podróżach, zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Podróżuj z siegotuje.pl! Zanim odwiedzisz dany kraj, dowiedz się, co warto zamówić w lokalnej restauracji - Kuchnia dookoła świata.