• Dania z mięsa mielonego

  • Najpopularniejsze polskie dania z mielonego mięsa są dość łatwe w przygotowaniu. Chcąc właściwie je przyrządzić należy pamiętać o niektórych prostych zasadach.

  • Dania z mięsa mielonego

    Dania z mięsa mielonego

  • Dania z mielonego mięsa gotujemy, smażymy, dusimy lub pieczemy. Z gotowanego mielonego mięsa powstają zwykle pulpety. Smażymy najczęściej kotlety mielone, dusimy zrazy i klopsiki a pieczemy klopsy i pieczenie.

     

    Do gotowania jak wiadomo nie musimy obtaczać mięsa w mące, bułce tartej lub panierować go tak jak zrobimy to do smażenia. Do duszenia warto obtoczyć mięso w mące, a do pieczenia w bułce tartej.

     

    Pulpety to małe kulki z mięsa mielonego, które powinny być zrobione z mięsa cielęcego. Nigdy nie powinniśmy podawać go pojedynczo, jedną porcją pulpetów powinny być ich dwie sztuki. Bardzo dobrze smakują z różnymi sosami, na przykład z pomidorowym czy grzybowym.

     

    Kotlety zawsze powinny być obtoczone w bułce tartej przed smażeniem, do ich zrobienia powinniśmy użyć wołowiny i wieprzowiny. Kotlety można łączyć z różnymi dodatkami, na przykład z serem, cebulą, pieczarkami czy koprem. Zawsze wyjdą smaczne, kruche i soczyste jeśli dodamy do nich odpowiednią ilość namoczonej w mleku bułce.

     

    Kotlety pożarskie to małe kotleciki cielęce lub drobiowe panierowane w mące, jajkach i bułce tartej. Smaży się je w głębokim tłuszczu z obydwu stron, dzięki temu w środku kotlet pozostaje soczysty. Jedna porcja to dwa małe kotlety o grubości 1,5 cm. Kotlety pożarskie najprawdopodobniej wymyślił kucharz cara rosyjskiego Aleksandra I.

     

    Sznycel ministerski to prostokątny kotlet o grubości 1,5 cm. Robi się go z mielonego mięsa cielęcego i wieprzowego, panieruje się go w grzankach.

     

    Zrazy zawijane powinny być zrobione z wołowiny, a klopsiki z wieprzowiny. Przed duszeniem trzeba je obtoczyć w mące. Najczęściej na jedną porcję podaje się dwie sztuki zrazów lub klopsików. Zrazy to tradycyjne danie kuchni staropolskiej i myśliwskiej. O ich smaku w głównej mierze decyduje farsz, który możemy zrobić wedle własnego uznania lub zrobić na podstawie przepisu. Dobrze smakują z cebulką, grzybami i słoniną.

     

    Klops to pieczeń z mięsa wołowego i wieprzowego. Najczęściej do pieczonego klopsa dodaje się jajko i cebulę. Przed pieczeniem powinniśmy go obtoczyć w bułce tartej.

     

    W tygodniu mielonego mięsa polecamy:

    Pulpety z nadzieniem z mozarelli

    Zupa serowo-porowa z klopsikami

    Drobiowe gołąbki

    Papryka faszerowana mięsem i ryżem

    Tort z mięsa

    Lasagne duetto

     

    Dodawajcie swoje propozycje dań z mielonym na talerzu do grupy Kuchnie świata

     

    Polecamy artykuły tematyczne:

    Ile mięsa w diecie dziecka

    Jakie mielone do spaghetti

    Czy kupować gotowe mielone mięso

    Jak zrobić kotlety mielone

    Z czego zrobić mięso mielone

    Jak zmielić mięso

     

    Zapraszamy na tydzień z mięsem mielonym!

    Smacznego :)

  • 0 komentarzy

Podobne artykuły: