Polecam pyszną potrawkę składającą się z ryżu ,kurczaka i przepysznego mango.
Potrawkę robi się szybko ale też szybko znika z talerzy.
Przepis kiedyś dostałam od znajomej , wiem że będzie na pewno często gościła na moim stole.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
filet z kurczaka 1 podwójna,
ryż brązowy 1 woreczek,
ryż biały 1 woreczek,
owoc mango 1 szt,
szczypiorek i pietruszka zielona po 1/2 pęczka,
ząbki czosnku 2 -3,
wiórki skórki z cytryny,
olej 5 łyżek,
przyprawa curry 2 łyżki,
papryka ostra odrobina,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
sos sojowy 3 łyżki,
Potrawka ryżowa z mango i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy według opisu na opakowaniu.
Filecik z kurczaka czyścimy, płuczemy, następnie kroimy w paseczki I oprószamy przyprawami.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju na którym smażymy pokrojony filecik.
Smażymy do miękkości filetu.
Do usmażonego filetu dodajemy ugotowany ryż oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy sosem sojowym oraz pieprzem.
Całość przestudzić i połączyć z pokrojonym w cienkie plasterki lub paseczki albo nawet w kostkę mango, posiekaną pietruszką zieloną oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.
Potrawkę przełożyć na półmisek i posypać wiórkami ze skórek z cytryny, ozdobić kawałkami owoców mango.
Komentarze