Myśliwski garnek na wędzonym boczku z ziemniakami, majerankiem i pastą Ajvar

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mój myśliwski garnek to gęsta, sycąca zupa spełniająca bardzo dobrze rolę dania głównego. Właściwie zupa Orkiestra, wszystko w niej gra :)
Pierwsze skrzypce należą do Jaśka, a w chórkach dają czadu pochodzące z Polski:
jedyna w swoim rodzaju Myśliwska, fantastyczna Jałowcowa, energetyczna Kminkowa i skromna Szlachecka.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g suchej fasoli " JAŚ"
    1 cebula
    2 duże ząbki czosnku
    4 marchewki
    2 pietruszki
    1 niewielki kawałek selera
    4 duże ziemniaki
    300 g boczku wędzonego
    300 g kiełbasy myśliwskiej
    200 g kiełbasy szlacheckiej suchej
    120 g kiełbasy jałowcowej
    100 g kiełbasy kminkowej podsuszanej
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    3 łyżeczki majeranku
    1 czubata łyżeczka kminku całego
    2 goździki
    3 małe liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    3 ziarenka jałowca
    2 łyżeczki pasty Ajvar
    około 300 ml gęstego przecieru pomidorowego w kartonie lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    natka pietruszki do dekoracji
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Myśliwski garnek na wędzonym boczku z ziemniakami, majerankiem i pastą ajvar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Następnie wsypujemy do dużego garnka i zalewamy wodą około 10 cm nad poziom fasoli i odstawiamy na noc do namoczenia. Na tym etapie dodajemy do fasoli kminek, ziele angielskie, jałowiec, goździki i liść laurowy.
    2. Następnego dnia, do garnka z fasolą dodajemy obraną włoszczyznę (nie musimy jej kroić) i czosnek, w razie potrzeby dolewamy wody i gotujemy . Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, kiełbasy i cebulę. Dodajemy do garnka z fasolą i przyprawiamy tylko słodką papryką. Nie solimy jeszcze zupy, ponieważ boczek i kiełbasy są słone. Doprawianie zostawiamy na koniec gotowania. Moja fasola gotowała się 2 godziny. Jakieś 15 minut przed końcem gotowania zupę doprawiamy majerankiem (zbyt długie gotowanie, powoduje że to aromatyczne zioło nadaje gorzkawego posmaku potrawie). Wtedy też dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki są miękkie dodajemy Ajvar i koncentrat pomidorowy. Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
    Zupę możemy zagęścić w dowolny sposób. Możemy użyć do tego celu mąki, zagęszczacza do potraw, czy słodkiej śmietanki. To już kwestia gustu. Moja zupa nie wymagała dodatkowego zagęstnika.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Majeranek Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować