Garnek galicyjski z ziemniakami

  • wyświetlono: 175 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Garnek galicyjski to danie jednogarnkowe, syte i smaczne.

smak i uczucie
  • 5 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

1 kg ziemniaków
około 400 g kiełbasy czosnkowej
2 średnie cebule
2 łyzki masła klarowanego
1,5 bulionu mięsnego
3/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Garnek galicyjski z ziemniakami

  • 1. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Jeśli ziemniaki są małe zostawić całe.
    Kiełbasę pokroić w plasterki.
    Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną drobno, dodać kiełbasę i smażyć około 3 minut, a następnie dodać ziemniaki , wlać wino i bulion.
    Dusić na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem.
    Na talerzu posypać natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kociołekwarzywakiełbasaziemniakizupaobiadjednogaarnkowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0r31lw0

Dodane przez: natalia2004

Chłopski garnek z kiełbaskami i fasolą

Pyszna, sycąca i tania potrawa.

Chłopski garnek

Dodane przez: Martyna1991

Chłopski garnek

Rozgrzewające,sycące i pyszne danie...

Meksykański garnek

Dodane przez: dorota w

Meksykański garnek

Pyszne, syte, jednogarnkowe danie...

image-14hnb1y

Dodane przez: dorocia91

Staromiejski garnek

Potrawę można przygotować w kilka...

Swojski garnek.

Dodane przez: Pyszne Kaprysy

SWOJSKI GARNEK

Jest to danie jednogarnkowe, stanowiące...

zbójnicki garnek

Dodane przez: Aninka88

Zbójnicki garnek

pyszna mięsna potrawka, o wspaniałym...