Jednogarnkowe danie słynne w hiszpańskiej kuchni, z mięsa jagnięcego które teraz jest już praktycznie rarytasem, pyszne, pożywne, zastąpi cały dwudaniowy obiad.
60 min
Składniki:
1,2 kg mięsa jagnięcego-udziec bez kości
450 g zupy fasolowej np Hortex
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
15 dag kiełbasy chorizo Vela
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżeczka delikatnej musztardy
1 łyżka mąki pszennej
Przyprawy:
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól morska o smaku
kilka kropel zielonego tabasco do smaku
Cordero con grisante - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jagnięcinę zalać zimnym mlekiem odstawić na 2 godziny do lodówki-dzięki temu pozbędziemy się specyficznego zapachu mięsa,po upływie tego czasu mięso płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy w kostkę oprószamy słodką i ostrą papryką,dodajemy zmiażdżony czosnek oraz pokrojoną cebulę przesmażamy na suchej patelni, przekładamy do garnka zalewamy około 1/2 litra wody i dusimy pod przykryciem około 40 minut na wolnym ogniu.
2.Po tym czasie dolewamy kolejne 1/2 litra wody, wrzucamy mieszankę zupy fasolowej doprawiamy przyprawami z saszetki dołączonej do zupy, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy 15 minut, dolewając w między czasie czerwone wino, doprawiamy musztardą oraz sosem tabasco, solą, dodajemy kiełbasę chorizo.Z mąki i małej ilości zimnej wody robimy zawiesinę i zagęszczamy danie.Chwilę całość gotujemy. Podajemy gorące
Komentarze