Makaron z pikantnym gulaszem paprykowym to propozycja na szybki codzienny obiad, zamiast słodkiej papryki można doprawić danie pastą paprykową zyska na smaku, potrawa choć jest dość kaloryczna to smaczna !
45 min
Składniki:
40 dag makaronu szerokie wstążki z czosnkiem niedźwiedzim
1/2 kg fileta z kurczaka
1 szklanka bulionu
50 ml czerwonego wina
1 czerwona papryka
1 duża cebula
1 marchewka
mała puszka pędów bambusa
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim
1/2 łyżeczki majeranku
mielony pieprz syczuański do smaku
sól lub jarzynka do smaku
Czosnkowy makaron z gulaszem paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy all dente z łyżką oliwy wg instrukcji podanej na opakowaniu,odcedzamy przelewamy wodą i trzymamy w ciepłym miejscu.
2.Gulasz:
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy kroimy w kostkę razem z obraną cebulą i czosnkiem.Oprószamy przyprawami mieszamy .W rondelku rozgrzewamy oliwę wrzucamy doprawione mięso dusimy pod przykryciem około 10 minut, po tym czasie dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę i marchewkę oraz osączone z puszki pędy bambusa, podlewamy bulionem oraz winem i dusimy około 15 minut, dodajemy koncentrat mieszamy, doprawiamy jarzynką lub solą oraz zmielonym pieprzem syczuańskim.
Podajemy z ciepłym makaronem.
Komentarze