Babeczki z kruchego, wytrawnego ciasta wypełnione masą z serka mascarpone, wędzonego łososia i papryki. Udekorowane kawiorem wasabi lub oliwkami to połączenie kontrastów kolorystycznych i smakowych.
Babeczki wytrawne z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą. Chłodzić w lodówce 30 minut. Foremki do babeczek dokładnie wysmarować masłem. Ciastem wylepić foremki. Piec 15 minut w temperaturze 180*C.
2.Kapary odsączyć z zalewy i posiekać. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w bardzo drobną kostkę. Łososia pokroić na kawałki, część zostawić w plastrach do dekoracji.
3.Mascarpone wymieszać z musztardą i szczypiorkiem, dodać rozdrobnionego łososia, paprykę i kapary. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą, ale zalecam ostrożność, bo kapary są słone.
4.Wystudzone babeczki napełniać masą mascarpone i dekorować plasterkami łososia i kawiorem wasabi lub pokrojonymi oliwkami.
Komentarze