Dorsz z solanki z pierożkami ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i posiekać. Na patelnię wlać 1-2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać mrożony szpinak i smażyć aż się rozpadnie i odparuje nadmiar wody. Dodać masło i doprawić solą i pieprzem. Przestudzić i wymieszać z fetą, jajkiem i otrębami.
Z mąki, jajka, soli, oleju i gorącej wody (ile zabierze mąka) zagnieść elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Nakładać farsz i sklejać uszka. Uszka gotować w osolonym wrzątku ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
2.1,5 litra wody zagotować z porem, cebulę, ziołami, przyprawami i solą. Solankę zestawić z palnika i włożyć do niej rybę na około 8-10 minut.
Masło rozpuścić na patelni, zebrać z wierzchu białko, dodać liście szałwii, sól i pierz. Kiedy listki szałwii zrobią się chrupiące zdjąć z palnika.
Rybą wyjąć z solanki, ułożyć na talerzu razem z pierożkami i polać masłem szałwiowym. Smacznego :)
Komentarze