Wspaniała potrawa dla wegetarian. Ja robie zawsze dla bratowej, ktora jest wlaśnie wegetarianką i dzięki niej zainteresowałam się potrawami bezmięsnymi.
Krokiety ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 szkl mąki, jajka, 2szkl mleka i przyprawy wymieszać i upiec naleśniki.
2.na patelni roztopić masło (5 dkg), dodać posiekane ząbki czosnku i opakowanie zamrożonego szpinaku. smażyć dopóki się rozmrozi. dodać pokrojony ser feta. wymieszać, doprawić solą, pieprzem (ja dodaje także papryki ostrej). Ważne żeby doprawiać dopiero teraz, bo ser feta jest dość słony, więc gdy doprawi się wcześniej to poźniej może być zbyt słone.
3.resztę masła roztopić, dodać 2 łyżki mąki, podsmażyć. wlać szklankę mleka. doprawic, dodać starty na cienkiej tarce ser zółty. zrobić sos beszamelowy.
4.naleśniki przełożyć szpinakiem. zapiekać 30 minut w piekaniku w naczyniu żaroodpornym pod sosem beszamelowym. po upieczeniu można posypać koperkiem i podawać z sałatkami.
Komentarze