Krokiety ze szpinakiem i serem feta

4.5 (189 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Wspaniała potrawa dla wegetarian. Ja robie zawsze dla bratowej, ktora jest wlaśnie wegetarianką i dzięki niej zainteresowałam się potrawami bezmięsnymi.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna tortowa: 2 szklanki
    - jajka małe: 2 puszki
    - mleko lub woda: 3 dekagramy
    - szpinak mrożony (porcja): 1 opakowanie
    - ser feta opakowanie: 1 opakowanie
    - ząbki czosnku posiekane: 3 ząbki
    - masło roślinne: 100 gramów
    - ser żółty w kostce: 10 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Krokiety ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • naleśnik 1. 2 szkl mąki, jajka, 2szkl mleka i przyprawy wymieszać i upiec naleśniki.
  • szpinak 2. na patelni roztopić masło (5 dkg), dodać posiekane ząbki czosnku i opakowanie zamrożonego szpinaku. smażyć dopóki się rozmrozi. dodać pokrojony ser feta. wymieszać, doprawić solą, pieprzem (ja dodaje także papryki ostrej). Ważne żeby doprawiać dopiero teraz, bo ser feta jest dość słony, więc gdy doprawi się wcześniej to poźniej może być zbyt słone.
  • 3. resztę masła roztopić, dodać 2 łyżki mąki, podsmażyć. wlać szklankę mleka. doprawic, dodać starty na cienkiej tarce ser zółty. zrobić sos beszamelowy.
  • 4. naleśniki przełożyć szpinakiem. zapiekać 30 minut w piekaniku w naczyniu żaroodpornym pod sosem beszamelowym. po upieczeniu można posypać koperkiem i podawać z sałatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować