orzezwiajacy, lekki............... mój ulubiony sorbet cytrynowy, wg skladnikow na dwie osoby......
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- sok z cytryny: 0.5 szklanki
- woda niegazowana: 0.5 szklanki
- cukier brzozowy lub inny: 6 dekagramów
- kilka liści mięty swiezej do sorbetu i do przybrania: 10 sztuk
Sorbet cytrynowy z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowac wyciskarke do cytryn i cytryny - ktore ogrzac w rece i poturlac dłonia po blacie kuchennym, celem uzyskania jak najwiekszej ilosci soku....
2.Wycisnąc sok z cytryn, by uzyskac pól szklanki soku. Nie podaję ile dokladnie cytryn potrzeba na taką ilośc soku, bo to zalezy od ich wielkosci itp.
Odmierzyc pół szklanki wody niegazowanej i zwazyć cukier brzozowy. Można użyc innego cukru, ale ja zawsze daję ten rodzaj - po pierwsze najzdrowszy i moga go nawet spozywac osoby chore na cukrzyce. Po drugie sorbet ma zdecydowanie najlepszy smak z tym cukrem...bez porownania z innym....oraz nie zbryla sie sorbet w zamrazalce, tak jak przy zwykłym cukrze. Ja nawet nie miksuję ani nie mieszam sorbetu podczas mrozenia. Odpowiada mi jego konsystencja, taka jaką ma, ale to juz kwestia gustu i upodoban jedzących.
3.Do małego garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy listki mięty i podgrzewamy do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie syrop musimy ostudzić. Wyjmujemy tez liscie mięty.
4.Do syropu dodajemy sok cytrynowy.
5.Dobrze mieszamy.
6.Przelewamy do małej miseczki i zamrazamy. Mozna co jakis czas mieszac, miksowac, to zalezy od naszych upodoban - jak pisalam wyzej. Najlepiej za pierwszym razem spróbowac zrobic i zobaczyc, ile czasu mrozenia i jaka konsystencja Panstwu odpowiada. Ja jem po 6 godzinach przy takiej proporcji składników jaką podałam - dla dwóch osób. Sorbet bedzie tez juz dobry po 3-4 godzinach.
7.Sorbet podawac w miseczkach lub pucharkach do lodów, przyozdobiony plasterkiem cytryny i listkami mięty. Próbowałam go równiez posypac malinami i jezynami - smakuje też wybornie!!!
Komentarze