SORBET CYTRYNOWY z miętą

4.5 (189 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

orzezwiajacy, lekki............... mój ulubiony sorbet cytrynowy, wg skladnikow na dwie osoby......

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - sok z cytryny: 0.5 szklanki
    - woda niegazowana: 0.5 szklanki
    - cukier brzozowy lub inny: 6 dekagramów
    - kilka liści mięty swiezej do sorbetu i do przybrania: 10 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Sorbety Sok

Sorbet cytrynowy z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • iiii 1. Przygotowac wyciskarke do cytryn i cytryny - ktore ogrzac w rece i poturlac dłonia po blacie kuchennym, celem uzyskania jak najwiekszej ilosci soku....
  • aaaaaaaaaaa 2. Wycisnąc sok z cytryn, by uzyskac pól szklanki soku. Nie podaję ile dokladnie cytryn potrzeba na taką ilośc soku, bo to zalezy od ich wielkosci itp.
    Odmierzyc pół szklanki wody niegazowanej i zwazyć cukier brzozowy. Można użyc innego cukru, ale ja zawsze daję ten rodzaj - po pierwsze najzdrowszy i moga go nawet spozywac osoby chore na cukrzyce. Po drugie sorbet ma zdecydowanie najlepszy smak z tym cukrem...bez porownania z innym....oraz nie zbryla sie sorbet w zamrazalce, tak jak przy zwykłym cukrze. Ja nawet nie miksuję ani nie mieszam sorbetu podczas mrozenia. Odpowiada mi jego konsystencja, taka jaką ma, ale to juz kwestia gustu i upodoban jedzących.
  • kkkk 3. Do małego garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy listki mięty i podgrzewamy do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie syrop musimy ostudzić. Wyjmujemy tez liscie mięty.
  • rrrr 4. Do syropu dodajemy sok cytrynowy.
  • sssssssssss 5. Dobrze mieszamy.
  • wwwwwwwwwww 6. Przelewamy do małej miseczki i zamrazamy. Mozna co jakis czas mieszac, miksowac, to zalezy od naszych upodoban - jak pisalam wyzej. Najlepiej za pierwszym razem spróbowac zrobic i zobaczyc, ile czasu mrozenia i jaka konsystencja Panstwu odpowiada. Ja jem po 6 godzinach przy takiej proporcji składników jaką podałam - dla dwóch osób. Sorbet bedzie tez juz dobry po 3-4 godzinach.
  • eeeeeeeeee 7. Sorbet podawac w miseczkach lub pucharkach do lodów, przyozdobiony plasterkiem cytryny i listkami mięty. Próbowałam go równiez posypac malinami i jezynami - smakuje też wybornie!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Sok z cytryny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować