Watruszki mięsne

4.5 (148 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Watruszki mięsne to pyszne, proste w wykonaniu kotleciki z mięsa mielonego, z dodatkiem cebuli i żółtego sera. Polecam na obiad lub na spotkanie ze znajomymi czy nawet na Święta :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 850 g mięsa mielonego, wieprzowego
    1.5 szklanki namoczonej w mleku lub wodzie, odciśniętej bułki
    2 cebule
    200 g żółtego sera
    sól
    pieprz
    szczypiorek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Watruszki mięsne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nakładamy cebulkę 1. Jedną cebulę drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce. Mięso połączyć z bułką oraz cebulą. by powstała jednolita masa. Dobrze doprawic sola i pieprzem.

    Ser żółty zetrzeć na tarce, druga cebulę rowniez drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce.

    Z masy mięsnej formujemy kulki, możemy je umieścić w formie na muffinki lub tez na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce robimy wgłębienie. Nadkładamy łyżeczką cebulę ( u mnie starta ).
  • nakładamy ser 2. Na cebulę nakładamy starty, żółty ser.
    Blaszki z kotlecikami wstawiamy do piecyka i pieczemy przez około 40 minut w 180 C.
  • Gotowe kotleciki 3. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ser żółty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Kuchnia kresowa Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować