Watruszki mięsne to pyszne, proste w wykonaniu kotleciki z mięsa mielonego, z dodatkiem cebuli i żółtego sera. Polecam na obiad lub na spotkanie ze znajomymi czy nawet na Święta :)
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
850 g mięsa mielonego, wieprzowego
1.5 szklanki namoczonej w mleku lub wodzie, odciśniętej bułki
2 cebule
200 g żółtego sera
sól
pieprz
szczypiorek do dekoracji
Watruszki mięsne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jedną cebulę drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce. Mięso połączyć z bułką oraz cebulą. by powstała jednolita masa. Dobrze doprawic sola i pieprzem.
Ser żółty zetrzeć na tarce, druga cebulę rowniez drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce.
Z masy mięsnej formujemy kulki, możemy je umieścić w formie na muffinki lub tez na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce robimy wgłębienie. Nadkładamy łyżeczką cebulę ( u mnie starta ).
2.Na cebulę nakładamy starty, żółty ser.
Blaszki z kotlecikami wstawiamy do piecyka i pieczemy przez około 40 minut w 180 C.
Komentarze