Zupa gulaszowa z zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, przesmażamy na łyżce smalcu, mięso kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, smażymy do momentu aż mięso będzie rumiane. Przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy do miękkości. Z mąki i jajka zagniatamy twarde ciasto, palcami odrywamy małe kawałki tworząc zacierki, układamy na talerzu posypanym mąką. Marchewkę, pietruszkę obieramy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do zupy razem z koncentratem pomidorowym i pastą gulaszową. Gotujemy przez 5 minut, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy razem z zacierkami do zupy, gotujemy do miękkości. Na patelni roztapiamy pozostały smalec, dodajemy obydwie papryki, smażymy do momentu aż papryka będzie miała ciemny kolor, uważając żeby się nie przypaliła, dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku.
Komentarze