Śledzie po madrycku

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Aromatyczne śledzie z pomidorowym nadzieniem zanurzone w oleju rzepakowym.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 solonych płatów śledziowych a'la matias

    nadzienie:
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    łyżka musztardy sarepskiej lub Dijon
    łyżeczka chili w płatkach

    olej rzepakowy do zalania śledzi
    ziele angielskie 2-3
    liść laurowy
    ziarna pieprzu kolorowego
    pietruszka lub szczypiorek do posypania przed podaniem
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Rolmopsy

Śledzie po madrycku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Koncentrat, musztardę i chili w płatkach razem mieszamy. Mieszanką smarujemy płaty śledziowe, zwijamy w rulony, spinamy wykałaczką. Układamy ciasno w słoiku, posypujemy przyprawami (ziele, liść, pieprz kolorowy). Zalewamy olejem rzepakowym, olej powinien poryć śledzie. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni.
    Przed podaniem śledzie można posypać ulubioną zieleniną np. szczypiorkiem lub pietruszką.
    Śledzie można przechowywać do 2 tygodni lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować