Placek drożdżowy z prawdziwkami i tymiankiem

0 (0 ocen)

Jest przepyszny! Puszyste, ale chrupkie po bokach ciasto, aromatyczny farsz grzybowy i kołderka z żółtego sera - to jeden z moich lepszych, kulinarnych "dzieł" w sezonie grzybowym. To wyjątkowe danie, bo sprawdzi się na co dzień, a także na specjalne okazje, np, jako przystawka.

Składniki:

  • Proporcje na 2 placki o średnicy 20 cm każdy:
    Ciasto:
    - 2 szklanki mąki pszennej,
    - 3 dag świeżych drożdży,
    - ok. 150 ml letniego (nie gorącego mleka),
    - łyżka dobrej oliwy z oliwek,
    - łyżeczka cukru,
    - 1/2 łyżeczki soli.
    Farsz:
    - 35 dag prawdziwków,
    - średnia cebula,
    - łyżka oleju (u mnie olej z orzechów włoskich),
    - łyżka masła,
    - 1/2 szklanki domowego bulionu warzywnego lub wody,
    - 1-2 gałązki tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego tymianku),
    - sól, czarny pieprz.
    Ponadto:
    - 4 łyżki słodkiej śmietanki (12 lub 30 %),
    - 8 dag startego, żółtego sera,
    - tłuszcz i mąka do formy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placek drożdżowy z prawdziwkami i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, łyżką mąki pszennej, a następnie rozpuszczamy w ok. 100 ml letniego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 20 minut) - rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Resztę mąki przesiewamy przez sito do miski, dodajemy sól, mieszamy. W suchych składnikach robimy dołek, wlewamy wyrośnięte drożdże i łyżkę oliwy z oliwek oraz stopniowo resztę letniego mleka, tylko tyle, by powstało gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (ok. 30-40 minut).
  • 2. Przygotowujemy farsz: grzyby oczyszczamy. Zarówno kapelusze jak i nóżki kroimy na niezbyt grube plasterki. Cebulę kroimy w kosteczkę.
    W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, szklimy cebulę (ok. 1-2 minuty), a następnie dodajemy grzyby i masło. Całość smażymy razem do miękkości grzybów (ok. 20 minut), często mieszając i podlewając porcjami buliony warzywnego. Pod koniec duszenia grzybów doprawiamy je do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym tymiankiem.
    Farsz studzimy i dzielimy na dwie części.
  • 3. Dwie tortownice o średnicy 20 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części.
    Każdą część krótko wyrabiamy, a następnie rozciągamy ją w przygotowanej tortownicy formując brzeg o wysokości ok. 1 cm.
    Spód każdego placka gęsto nakłuwamy widelcem.
  • 4. Na każdym spodzie rozsmarowujemy równomiernie farsz grzybowy.
    Grzyby polewamy śmietanką (po 2 łyżki na placek) i posypujemy startym żółtym serem.
    Formy z plackami przykrywamy bawełnianymi ściereczkami i odstawiamy jeszcze na 10 minut do podrośnięcia.
  • 5. Placki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, na 20-25 minut aż ciasto się upiecze i zarumieni, a ser apetycznie się stopi.

    Podajemy na gorąco lub zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Prawdziwki Ser żółty Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować