Szpinakowe sakiewki z warzywami i indykiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Na przekąskę, obiad czy też czy kolację. Pyszne sakiewki z drożdżowego ciasta szpinakowego z czosnkiem i farszem pełnym warzyw i indyka. Sakiewki świetnie smakują od razu po upieczeniu na ciepło np. z sosem czosnkowym jak i na zimo, zabrane na lunch do pracy czy też rodzinny piknik na świeżym powietrzu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    500g. mąki pszennej
    7g. suchych drożdży
    50g. rozpuszczonego masła
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki cukru
    100g. szpinaku rozdrobionego
    3 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki pieprzu


    Farsz:
    500g. piersi z indyka
    słodka i ostra papryka mielona
    300g. zielonej fasolki szparagowej
    300g. pieczarek
    1 duża cebula
    1 duża czerwona papryka
    2 pomidory
    sól, pieprz
    1 łyża suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
    masło klarowane do smażenia
    250 ml rosołu lub bulionu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Sakiewki Przystawki

Szpinakowe sakiewki z warzywami i indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać sól oraz cukier, wymieszać.
    Wlać rozpuszczone masło, dodać szpinak oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
    Doprawić pieprzem.
    Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
    Odstawić na godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Farsz:Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, gotować przez 3 min w osolonym wrzątku, odcedzić.
    Indyka pokroić w kostkę, oprószyć słodką i ostrą papryką mieloną.
    Obrane pieczarki, cebulę, paprykę oraz pomidory także pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać masło klarowane, zrumienić indyka, dodać warzywa.
    Smażyć przez kolejne 5 min.
    Wlać rosół,dusić do odparowania płynu aż warzywa będą miękkie.
    Doprawić solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami.
    Odstawić do wystudzenia.
  • 3. Ciasto rozwałkować cienko, szklanką wykrawać kółka.
    Na środku każdego kłaść łyżkę farszu.
    Zwinąć brzegi do góry , zakręcając je aby utworzyła się sakiewka.
    Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować