Prosta w wykonaniu, aromatyczna i smakowita sałatka – doskonała jako dodatek do obiadu, do której warto wykorzystać marchewkę pozostałą z gotowania rosołu.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g kapusty kiszonej
260 g obranej, gotowanej marchewki (np. z rosołu)
100 g obranej białej cebuli
1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
4 łyżki grubo posiekanych, prażonych orzechów ziemnych
2 łyżki majonezu
½ - 1 łyżeczka kulek ziela angielskiego
2 – 3 liście laurowe
1 łyżeczka suszonego tymianku
¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Kapusta kiszona z prażonymi fistaszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę gotować 20 – 25 min w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych, następnie odcedzić, wystudzić i posiekać.
Posiekaną cebulę wymieszać z tymiankiem, chilli oraz szczyptą soli i cukru – wymieszać i odłożyć na ok. 30 min.
2.Kapustę przełożyć do miski, dodać przygotowaną cebulę, drobno pokrojoną marchewkę, natkę pietruszki i orzechy. Składniki dokładnie wymieszać z dodatkiem majonezu. Na końcu sałatkę doprawić przyprawami do smaku.
Komentarze