Kapusta kiszona z prażonymi fistaszkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta w wykonaniu, aromatyczna i smakowita sałatka – doskonała jako dodatek do obiadu, do której warto wykorzystać marchewkę pozostałą z gotowania rosołu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
    260 g obranej, gotowanej marchewki (np. z rosołu)
    100 g obranej białej cebuli
    1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
    4 łyżki grubo posiekanych, prażonych orzechów ziemnych
    2 łyżki majonezu
    ½ - 1 łyżeczka kulek ziela angielskiego
    2 – 3 liście laurowe
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    ¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kapusta kiszona z prażonymi fistaszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta kiszona z prażonymi fistaszkami 1. Kapustę gotować 20 – 25 min w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych, następnie odcedzić, wystudzić i posiekać.
    Posiekaną cebulę wymieszać z tymiankiem, chilli oraz szczyptą soli i cukru – wymieszać i odłożyć na ok. 30 min.
  • Kapusta kiszona z prażonymi fistaszkami 2. Kapustę przełożyć do miski, dodać przygotowaną cebulę, drobno pokrojoną marchewkę, natkę pietruszki i orzechy. Składniki dokładnie wymieszać z dodatkiem majonezu. Na końcu sałatkę doprawić przyprawami do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować