Kapusta kiszona na ciepło ze sporą porcją czosnkowego aromatu oraz dodatkiem selera naciowego i rzeżuchy. Świetny i bardzo smaczny dodatek do obiadu – polecam!
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g kiszonej kapusty
½ - 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
2 – 3 liście laurowe
Czosnkowa kapusta kiszona z selerem naciowym i rzeżuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę włożyć do garnka, dodać ziele angielskie i liście laurowe, całość zalać wodą, a następnie doprowadzić do wrzenia. Gotować 20 – 25 min. Następnie kapustę osączyć, usunąć przyprawy. Wystudzoną kapustę posiekać.
W garnku rozpuścić masło, dodać obrany i pokrojony w plastry czosnek, posiekany seler naciowy i wsypać chilli. Smażyć 5 min, mieszając. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wsypać cukier – składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając.
2.Do zawartości garnka dodać przygotowaną kapustę oraz wlać 5 – 6 łyżek wody. Dusić ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając.
3.Na końcu dołożyć natkę pietruszki, rzeżuchę i przyprawy do smaku. Wymieszać i podawać na ciepło.
Komentarze