Czosnkowa kapusta kiszona z selerem naciowym i rzeżuchą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kapusta kiszona na ciepło ze sporą porcją czosnkowego aromatu oraz dodatkiem selera naciowego i rzeżuchy. Świetny i bardzo smaczny dodatek do obiadu – polecam!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
    ½ - 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
    2 – 3 liście laurowe

    3 grube łodygi selera naciowego
    4 – 6 ząbków czosnku (ilość wg własnego gustu)
    1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 kopiasta łyżka posiekanej rzeżuchy

    1 kopiasta łyżka masła
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
    1/3 łyżeczki chilli w płatkach grubo mielonej
    sól do smaku
    pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czosnkowa kapusta kiszona z selerem naciowym i rzeżuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czosnkowa kapusta kiszona z selerem naciowym i rzeżuchą 1. Kapustę włożyć do garnka, dodać ziele angielskie i liście laurowe, całość zalać wodą, a następnie doprowadzić do wrzenia. Gotować 20 – 25 min. Następnie kapustę osączyć, usunąć przyprawy. Wystudzoną kapustę posiekać.
    W garnku rozpuścić masło, dodać obrany i pokrojony w plastry czosnek, posiekany seler naciowy i wsypać chilli. Smażyć 5 min, mieszając. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wsypać cukier – składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Czosnkowa kapusta kiszona z selerem naciowym i rzeżuchą 2. Do zawartości garnka dodać przygotowaną kapustę oraz wlać 5 – 6 łyżek wody. Dusić ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając.
  • Czosnkowa kapusta kiszona z selerem naciowym i rzeżuchą 3. Na końcu dołożyć natkę pietruszki, rzeżuchę i przyprawy do smaku. Wymieszać i podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować