Lekkie, pyszne, proste i szybkie do przygotowania placuszki bezglutenowe. Jako dodatek podałam dżem brzoskwiniowy na ciepło. Zjedz je o poranku, aby mieć energię na cały dzień
1.W misce mieszamy sypkie składniki: mąki, proszek do pieczenia, sól, kardamon i cynamon.
2.Oddzielamy białka od żółtek. Do miski przekładamy żółtka, dodajemy cukier i roztopione, wystudzone masło i ucieramy chwilę mikserem. Następnie dodajemy mleko, mieszamy. Stopniowo dodajemy sypkie składniki i mieszamy do połączenia.
3.Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z pozostałą masą.
4.Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcję ciasta i smażymy placuszki. Placuszki podajemy na ciepło np. z dżemem brzoskwiniowym- wystarczy dżem przełożyć do garnuszka, podgrzać go i polać nim placuszki. Życzę smacznego :-)
Komentarze