Kardamonki

0 (0 ocen)

Lekkie, pyszne, proste i szybkie do przygotowania placuszki bezglutenowe. Jako dodatek podałam dżem brzoskwiniowy na ciepło. Zjedz je o poranku, aby mieć energię na cały dzień

Składniki:



  • 3 jajka,
    1 łyżka cukru,
    3 łyżki roztopionego masła,
    2 szklanki mleka,
    1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
    3/4 szklanki mąki gryczanej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1/2 łyżeczka soli,
    1/2 łyżeczki kardamonu,
    1/2 łyżeczki cynamonu,
    olej do smażenia,
    dżem brzoskwiniowy do podania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kardamonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kardamonki 1. W misce mieszamy sypkie składniki: mąki, proszek do pieczenia, sól, kardamon i cynamon.
  • kardamonki 2. Oddzielamy białka od żółtek. Do miski przekładamy żółtka, dodajemy cukier i roztopione, wystudzone masło i ucieramy chwilę mikserem. Następnie dodajemy mleko, mieszamy. Stopniowo dodajemy sypkie składniki i mieszamy do połączenia.
  • kardamonki 3. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z pozostałą masą.
  • kardamonki 4. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcję ciasta i smażymy placuszki. Placuszki podajemy na ciepło np. z dżemem brzoskwiniowym- wystarczy dżem przełożyć do garnuszka, podgrzać go i polać nim placuszki. Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Śniadanie

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
orzechowe placuszki

3.72 (843 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placuszki na kefirze.

3.72 (843 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Placuszki na kefirze z jabłkiem

Ania1408 Idealne na śniadanie. 30 min

To może cię zainteresować