Dżem brzoskwiniowy

5 (171 ocen)

  • 45 min

Uwielbiam domowe konfitury i dżemy, polecam więc przygotować ten o to pyszny i słodziutki dżem z kawałkami owoców, ja użyłam swoich owoców z drzewa. Smakuje pysznie z świeżym pieczywem.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
    40 dag cukru
    cytryna
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Dżem brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie umyć, włożyć do garnka z wrzącą wodą i zostawić na 2 minuty. Następnie wyjąć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Przekroić na pół, wypestkować i przełożyć do garnka.
  • 2. Dodać sok z cytryny oraz cukier. Doprowadzić do wrzenia, mieszając co jakiś czas, żeby owoce nie przywarły do dna. Gotować , mieszając ok.30 minut.
  • 3. Sprawdzić na zimnym talerzyku , czy dżem zgęstniał. Jeśli ślizga się po talerzu i wydaje się płynny, trzeba go jeszcze gotować przez kilka minut.
  • 4. Gdy będzie gotowy,nałożyć do słoików i szczelnie zamknąć.
  • 5. Pasteryzować 5-8 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kakao Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować