Racuchy jaglane z dynią i pieczarkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Puszyste placuszki drożdżowe na bazie płatków jaglanych z dodatkiem dyni i pieczarek smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zdrowa propozycja racuchów, gdyż te pieczone są na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Placki sprawdzą się jako danie obiadowe lub kolacyjne, a także jako przystawka.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Zaczyn:
    50 g świeżych drożdży
    ½ szklanki ciepłej wody
    1 łyżka płatków owsianych
    1 kopiasta łyżeczka cukru

    Pozostałe składniki:
    700 g miąższu dyni
    250 g pieczarek
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 szklanki płatków jaglanych
    2 jajka
    200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    2 łyżki oliwy lub oleju
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1 łyżeczka suszonego estragonu
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Racuchy jaglane z dynią i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuchy jaglane z dynią i pieczarkami 1. Składniki przeznaczone na zaczyn wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą i pozostawić na 10 min w ciepłym miejscu.
    Dynię i oczyszczone pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, obrany czosnek – na drobnych oczkach. Rozdrobnione składniki przełożyć do miski. Dodać koperek, wsypać estragon, słodką paprykę cynamon i gałkę muszkatołową, wlać sos sojowy, wbić jajka, dołożyć wyrośnięty zaczyn, jogurt, oliwę/ olej. Całość dokładnie wymieszać, wsypać płatki oraz przyprawy do smaku i ponownie wymieszać. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 – 40 min.
  • Racuchy jaglane z dynią i pieczarkami 2. Na suchą rozgrzaną patelnię nałożyć porcje masy.
  • Racuchy jaglane z dynią i pieczarkami 3. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 36 średniej wielkości racuchów. Składniki przeznaczone do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować