1.Ciasto:
Z drożdży, 1 łyżki cukru, odrobiny mleka zrobić rozczyn. Gdy podrośnie, dodać do pozostałych składników i dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie ponownie wyrobić. Podzielić na dwie części i rozwałkować.
2.Masa makowa:
Mak sparzyć i zemleć w maszynce o drobnym sitku. Masło roztopić, dodać cukier, miód, mak, bakalie, olejek i żółtka. Dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć. Jeżeli masa jest za sucha, można dodać odrobinę słodkiego mleka. Białka ubić na sztywno i dodać do przestudzonego maku. Na każdą rozwałkowana część ciasta nałożyć masę makową i dokładnie zwinąć w rulon. Przełożyć do wąskich foremek lub zawinąć w papier do pieczenia i ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku przez ok. 40 min. w temp. 180*C Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Porady
Dla zapracowanych lub leniwych :-)) można użyć masy z puszki :-))
Komentarze