Makownik

4.49 (169 ocen)

Przepis na tą pyszną struclę drożdżową z makiem pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    3 żółtka
    1/2 szklanki oleju
    5 dag drożdży
    1/4 l mleka
    3 łyżki cukru
    rodzynki (pominęłam)
    sól

    Masa makowa:
    50 dag maku suchego
    10 dag masła
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    bakalie
    olejek migdałowy
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Makownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z drożdży, 1 łyżki cukru, odrobiny mleka zrobić rozczyn. Gdy podrośnie, dodać do pozostałych składników i dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie ponownie wyrobić. Podzielić na dwie części i rozwałkować.
  • 2. Masa makowa:
    Mak sparzyć i zemleć w maszynce o drobnym sitku. Masło roztopić, dodać cukier, miód, mak, bakalie, olejek i żółtka. Dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć. Jeżeli masa jest za sucha, można dodać odrobinę słodkiego mleka. Białka ubić na sztywno i dodać do przestudzonego maku. Na każdą rozwałkowana część ciasta nałożyć masę makową i dokładnie zwinąć w rulon. Przełożyć do wąskich foremek lub zawinąć w papier do pieczenia i ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku przez ok. 40 min. w temp. 180*C Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Porady

Dla zapracowanych lub leniwych :-)) można użyć masy z puszki :-))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować