STRUCLA OWOCOWA

5 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Łatwa w przygotowaniu drożdzowa strucla w rozmiarze xl, z tego przepisu wychodzi ok 45 cm :) Naprawde pyszna, polecam

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    3 jajka
    3 dag drożdzy
    olejek waniliowy- 1 łyżka
    cukier waniliowy- opakowanie
    2 łyzki cukru
    1 szklanka mleka
    szczypta soli
    1/4 kostki margaryny
    słoik marmolady- u mnie wieloowocowa
    kruszonka:
    3 łyżki mąki
    2 łyżki cukru
    2 łyżki margaryny
    ew.cukier puder do posypania
    1 jajko do posmarowania strucli
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Strucla owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rośnie ciasto 1. Drożdze kruszymy, ucieramy zcukrem, dodajemy ciepłe mleko. Bierzemy ćwierć kila mąki, dodajemy 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy zaczyn drożdzowy i sól, odstwiamy do wyrośnięcia. (ok 15 minut). Po tym czasie do drugiej miski bierzemy reszte mąki, rozpuszczona wystudzoną margarynę oraz jajka utarte z cukrami, dodajemy wyrosnięte odstawione wczesniej ciasto. Wyrabiamy dokładnie, odstwiamy do podwojenia objętości.
  • smarujemy powidłami 2. Kiedy ciasto urośnie, rozwałkowujemy je na prostokąt. Smarujemy powidłami owocowymi
  • do pieczenia 3. Posmarowane ciasto dokładnie zwijamyw roladę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy przygotowana kruszonką ( ucieramy margaryne z cukrem i mąką, kruszymy na ciasto ). Pieczemy 45-50 minut w 170 st. Dla pewnosci sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem do szaszłyków (upieczone nie bedzie się do patyczka brało)

Porady

Struclę mozemy zrobić z kazdym innym dzemem, zawsze będzie pyszna

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować