Dorsz w cieście naleśnikowym z Essex

0 (0 ocen)

  • 30 min

Klasyczne angielskie danie – Fish and Chips –Ryba z frytkami . Kiedy pierwszy raz jadłam ją w Anglii nie byłam przekonana do skrapiania frytek octem ( jakiś taki specjalny ) lub sosem Worcester

  • 30 min

Składniki:

  • filety z dorsza ( ja zrobiłam 6 dość dużych )
    sól
    pieprz mielony
    1 jajko
    12 czubatych łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ szklanki mleka
    ½ łyżeczki octu
    ¼ szklanki wody mineralnej gazowanej
    szczypta curry
    olej do głębokiego smażenia
    angielski ocet do ryby lub sos Worcester
    frytki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz w cieście naleśnikowym z essex - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsza posolić i posypać pieprzem . Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia , szczyptą soli, szczyptą curry . Zmiksować mleko, jajko, wodę, ocet , i produktami sypkimi. Odstawić na 20 minut .W głębokim naczyniu rozgrzać olej . Filety moczyć w cieście tak by je dobrze oblepiło i smażyć w głębokim oleju na złoto ( obracając w trakcie smażenia ) . Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych z nadmiaru tłuszczu . Podawać z gorącymi frytkami .
    Osobno podawać ocet do ryb lub sos Worcester .Proponowała bym wszystkim tym którzy nie znają smaku tych sosów podchodzić do nich ostrożnie – najpierw spróbować . Oba mają specyficzne smaki które trzeba polubić .Ryba zupełnie dobrze będzie smakować bez nich .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować