Dorsz w cieście

4.5 (145 ocen)

Pyszna rybka w delikatnie chrupiącym cieście

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
    sól, pieprz
    sok z cytryny
    mąka
    olej do smażenia

    Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    szklanka wody
    1 jajko
    sól
    łyżeczka przyprawy do ryb
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety dzielimy na mniejsze części, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy solą oraz pieprzem. Do wody dodajemy mąkę, szczyptę soli, przyprawę do ryb i żółtko, a z białka ubijamy sztywną pianę. Pianę z białek delikatnie przekładamy do ciasta i mieszamy. Filety obtaczamy najpierw w mące a następnie w cieście. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i smażymy aż nabiorą złotego koloru. Podajemy z frytkami.

Porady

Filety można również upiec we frytkownicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Dorsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować