Owsiankowe crumble

0 (0 ocen)

Crumble w nietypowej odsłonie - z owsianki z dodatkiem daktyli. Taka zapiekanka to pyszny, zdrowy i jednocześnie dietetyczny deser, który śmiało można podać najmłodszym, a także zajadać bez wyrzutów sumienia samemu.

Składniki:

  • Owsianka:
    2 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich z pełnego przemiału
    3 szklanki gorącego mleka
    100 g masła
    3 jajka
    1/4 szklanki cukru
    100 g daktyli bez pestek

    Kruszonka:
    1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich z pełnego przemiału
    100 g miękkiego masła
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka cynamonu mielonego

    Dodatkowo:
    masło lub margaryna do wysmarowania formy
    cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Owsiankowe crumble - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Owsiankowe crumble 1. Na owsiankę płatki wymieszać z cukrem, zalać mlekiem, dodać masło i mieszać, aż tłuszcz całkowicie się rozpuści. Masę lekko wystudzić.
  • Owsiankowe crumble 2. Następnie wbić jajka i dodać pokrojone na połówki daktyle. Wymieszać. Owsiankę przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, wyrównując wierzch.
  • Owsiankowe crumble 3. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wyłożyć ją na owsiankę. Całość zapiekać bez przykrycia 20 - 25 min (180 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno. Gotową zapiekankę ewentualnie posypać cukrem pudrem.

Porady

Łączna masa płatków owsianych wykorzystanych do przygotowania owsianki i kruszonki wynosi 500 g (standardowe opakowanie).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Daktyle Masło Mleko Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować