OWSIANKOWE PANKEJKI

0 (0 ocen)

  • 8 godz. 20 min

Idealne pankejki na śniadanie bo w ich wnętrzu znajdują się sycące płatki owsiane. Ich zrobienie nie zajmuje zbyt wiele czasu zwłaszcza, że zaczynają się robić już wieczorem, a rano wystarczy dodać resztę składników, zamieszać i usmażyć.

  • 8 godz. 20 min

Składniki:

  • na 9 sztuk

    - 1/2 szklanki płatków owsianych
    - 1 szklanka mleka
    - 3/4 szklanki mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 jajko
    - 2 łyżki oleju
    - 1 łyżka cukru
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes

Owsiankowe pankejki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać płatki owsiane i zalać je szklanką mleka (zimnego), włożyć do lodówki i zostawić na noc.
  • 2. Rano do miski z płatkami i mlekiem wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, wbić jajko i wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić na 5 minut.
  • 3. W tym czasie rozgrzać patelnie do naleśników. Na patelnię nie dodawać tłuszczu, dzięki temu że w cieście jest olej pankejki się dobrze smażą i nie przywierają.
  • 4. Łyżką kłaść porcje ciasta (2 łyżki ciasta na jednego pankejka) na rozgrzanej patelni i smażyć do lekkiego zrumienienia z obu stron.

Porady

- Podawać z serkiem, jogurtem, miodem, cukrem pudrem lub z czym się komu zamarzy. - Smaży się je ekspresowo, wystarczy na patelni do naleśników kłaść po trzy pankejki, wtedy smaży się 3 partie po 3 pankejki = 9 pankejków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować