Ekspresowe danie obiadowe, które można wykonać także w wersji wegańskiej.
25 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
300 g czerwonej soczewicy
1 mała cebula
100 g ulubionej kiełbasy
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
400 g pomidorów w puszce lub przecieru pomidorowego
400 ml wody lub bulionu
150 ml mleka kokosowego lub śmietanki kremówki
kmin rzymski
ostra mielona papryka
chilli
słodka wędzona papryka
sól i pieprz
garść świeżej kolendry
jogurt grecki lub gęsta śmietana
Soczewica w kremowym sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i plasterki kiełbasy. Soczewicę płuczemy na sitku i dodajemy na patelnię. Zalewamy przecierem pomidorowym i wodą. Gotujemy kilka minut, często mieszając. Następnie obficie doprawiamy kminem, paprykami, solą i pieprzem. Zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy na średnim ogniu do miękkości soczewicy (około 15 minut) często mieszając. Podajemy z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu, kolendrą i pieczywem. Smacznego!
Komentarze