Soczewica w kremowym sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ekspresowe danie obiadowe, które można wykonać także w wersji wegańskiej.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g czerwonej soczewicy
    1 mała cebula
    100 g ulubionej kiełbasy
    1 łyżka oliwy
    2 ząbki czosnku
    400 g pomidorów w puszce lub przecieru pomidorowego
    400 ml wody lub bulionu
    150 ml mleka kokosowego lub śmietanki kremówki
    kmin rzymski
    ostra mielona papryka
    chilli
    słodka wędzona papryka
    sól i pieprz
    garść świeżej kolendry
    jogurt grecki lub gęsta śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dahl Dania główne

Soczewica w kremowym sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i plasterki kiełbasy. Soczewicę płuczemy na sitku i dodajemy na patelnię. Zalewamy przecierem pomidorowym i wodą. Gotujemy kilka minut, często mieszając. Następnie obficie doprawiamy kminem, paprykami, solą i pieprzem. Zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy na średnim ogniu do miękkości soczewicy (około 15 minut) często mieszając. Podajemy z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu, kolendrą i pieczywem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Soczewica czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować