400 g czerwonej soczewicy
1 cebula
2 papryki
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
400 g przecieru pomidorowego
400 ml wody lub bulionu
200 ml mleka kokosowego lub śmietanki kremówki
curry
ostra mielona papryka
słodka wędzona papryka
sól i pieprz
zielenina
opcjonalnie laska ulubionej kiełbasy lub 200 g boczku
Czerwona soczewica w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, drobno posiekany czosnek i mięso. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Soczewicę płuczemy na sitku i dodajemy na patelnię. Zalewamy przecierem pomidorowym i wodą. Gotujemy kilka minut, często mieszając. Następnie obficie doprawiamy curry, ostrą i wędzoną papryką, solą i pieprzem. Zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy na średnim ogniu do miękkości soczewicy (około 15 minut). Podajemy z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu, świeżą zieleniną i pieczywem. Smacznego!
Komentarze