Czerwona soczewica w sosie pomidorowym

4.5 (173 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wegańskie, syte danie obiadowe.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g czerwonej soczewicy
    1 cebula
    2 papryki
    1 łyżka oliwy
    2 ząbki czosnku
    400 g przecieru pomidorowego
    400 ml wody lub bulionu
    200 ml mleka kokosowego lub śmietanki kremówki
    curry
    ostra mielona papryka
    słodka wędzona papryka
    sól i pieprz
    zielenina
    opcjonalnie laska ulubionej kiełbasy lub 200 g boczku
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Czerwona soczewica w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, drobno posiekany czosnek i mięso. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Soczewicę płuczemy na sitku i dodajemy na patelnię. Zalewamy przecierem pomidorowym i wodą. Gotujemy kilka minut, często mieszając. Następnie obficie doprawiamy curry, ostrą i wędzoną papryką, solą i pieprzem. Zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy na średnim ogniu do miękkości soczewicy (około 15 minut). Podajemy z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu, świeżą zieleniną i pieczywem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Soczewica czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować