Tarta wiśniowa z kremem pana cotta

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Francuska tarta wypełniona włoskim kremem pana cotta i polskimi wiśniami - czyli międzynarodowa tarta - jest to dość pracochłonne ciasto, ale włożony trud w jego przygotowanie wynagradza jego smak, rozpływa się w ustach

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO:
    150g mąki,
    100g masła,
    50g cukru pudru,
    2 żółtka,
    KREM:
    mleko 100ml,
    śmietana kremówka 150g,
    czubata łyżka cukru,
    aromat śmietankowy 1 łyżeczka,
    6g żelatyny,
    WIŚNIE W WINIE:
    600g wiśni,
    3,5 łyżki cukru,
    1/2 szklanki słodkiego czerwonego wina,
    1/2 szklanki soku wiśniowego lub wody,
    żelatyna 15 g,
    1 łyżka wiórek kokosowych,
    listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Tarta wiśniowa z kremem pana cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta wiśniowa z kremem pana cotta 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodajemy cukier puder i żółtka, chwilkę siekamy nożem, a później rękoma zagniatamy ciasto.
  • Tarta wiśniowa z kremem pana cotta 2. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (24cm). Formę warto wysmarować cienko masłem. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto należy nakłuć widelcem. Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami. Ciasto studzimy.
  • Tarta wiśniowa z kremem pana cotta 3. Mleko łączymy ze śmietanę, cukrem i aromatem, dokładnie mieszamy i zagotowujemy, dodajemy żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Masę studzimy i wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Umyte wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy je na 1-2 godziny aż puszczą sok.
  • Tarta wiśniowa z kremem pana cotta 4. Wówczas wstawiamy je ogień i zagotowujemy. Dolewamy wino i rozpuszczoną w soku wiśniowym/wodzie żelatynę (sok lub wodę należy podgrzać, żeby żelatyna się rozpuściła). Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na krem i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni aż się zarumienią i posypujemy nimi ciasto. Ciasto dekorujemy listkami mięty. Życzę smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować