Szparagowa sałatka z tortellini i botwinką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sezon na szparagi jest zdecydowanie za krótki, o tej porze roku są najlepsze, wykorzystuję je do czego się da razem z botwinką. Połączyłam te dwa smaki, dodałam serowe pierożki tortellini i wyszła mega smaczna sałatka.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
    ½ pęczka botwinki (liście)
    1 malinowy pomidor
    15 dag pierożków tortellini z serem
    1 kulka mozzarelli w zalewie
    ½ pęczka świeżego koperku
    Oliwa z oliwek do skropienia
    ½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    Biały pieprz do smaku
    Sól morska do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przekąski

Szparagowa sałatka z tortellini i botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi myjemy pod bieżącą wodą, gotujemy w wysokim garnku w osolonym wrzątku przez 5-15 minut w zależności od grubości-mają pozostać jędrne ale musza być miękkie. Studzimy kroimy na kawałki.
    Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy wodą. Zostawiamy do ostygnięcia.
    Botwinkę, pomidora i koperek myjemy, kroimy. Tak samo kroimy osączoną z zalewy ser mozzarella, wszytkie składniki mieszamy w salaterce, skrapiamy dobrej jakości oliwą oraz sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku białym pieprzem oraz solą. Schładzamy w lodowce i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować