Ciasto z jabłkami i żurawina, które pomimo tego, że jest zrobione z mąki żytniej jest mięciutkie i wilgotne. Dodatkowo jego charakter podkreśliłam orzechową kruszonką i cynamonem-zapach obłędny:)
1 godz. 20 min
Składniki:
Na blaszke 25x25 cm
2 jajka
1 szkl. cukru (poj.200 ml_
1 szkl. jogurtu naturalnego
1/2 szkl oleju
2 i 1/2 szkl mąki żytniej
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka cynamonu
2 duże jabłka
5 dag suszonej żurawiny
Żytni placek z jabłkami i żurawiną pod orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruszonkę mieszamy i wkładamy do zamrażarki. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Żurawinę zalewamy 1/2 szkl. gorącej wody.
2.Jajka miksujemy z cukrami, następnie dodajemy kolejno: jogurt, olej, mąkę żytnią wymieszana z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wszystko miksujemy na gładką masę.
3.Ciasto wylewamy do wyłożonej folią aluminiową blaszki. Układamy na nim pokrojone w plasterki jabłka i żurawinę. Na wierzch trzemy na tarce o grubych oczkach orzechową kruszonkę. Wstawiamy do zimnego piekarnika, a temp. nastawiamy na 180 st. Pieczemy przez 45 min. Smacznego!
Komentarze