Śliwki pod owsiano-orzechową kruszonką

4.5 (194 ocen)

  • 35 min

Aromatyczny, jesienny deser ze śliwkami w roli głównej. Najlepsze jest to, że do jego przygotowania potrzebujemy tylko 3 składników podstawowych i kilku dodatków. To moja, zdrowsza wersja klasycznego deseru crumble. Nie ma lepszego deseru na chłodne, jesienne popołudnia.

  • 35 min

Składniki:

  • 4-6 porcji (w zależności od wielkości naczynek żaroodpornych):
    - 1 kg śliwek (najlepiej węgierek),
    - szklanka płatków owsianych,
    - 1/2 szklanki orzechów laskowych,
    - kopiasta łyżka masła + do wysmarowania foremek,
    - łyżka cukru (najlepiej brązowego),
    - 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
    - 1/2 łyżeczki imbiru,
    - 2 roztarte goździki.
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruszonka

Śliwki pod owsiano-orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, osuszamy, pozbawiamy pestek i kroimy na cząstki (większe śliwki na ósemki). Śliwki oprószamy łyżeczką cynamonu, imbirem i roztartymi goździkami, mieszamy.
  • 2. Płatki owsiane miksujemy z orzechami laskowymi. Powstałą mieszankę przesypujemy do miski, dodajemy kopiastą łyżkę masła, łyżeczką cynamonu i łyżką cukru (masa powinna przypominać mokry piasek).
  • 3. Naczynka żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy śliwki, posypujemy je obficie przygotowaną kruszonką owsianą.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok. 25 minut.

    Crumble podawać ciepłe, np. z kleksem jogurtu greckiego albo lodami waniliowymi.

Porady

Śliwki z kruszonką można także przygotować w jednym, dużym naczyniu żaroodpornym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować