Placek ze śliwkami i orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło/margarynę utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym.Białka oddzielić od żółtek. Do ciasta dodawać po jednym żółtku i nadal ucierać.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mąki (przesianej z proszkiem do pieczenia) na przemian z mlekiem.
Białka ubić na sztywno, dodawać do ciasta delikatnie mieszając łyżką.
Ciasto wyłożyć na tortownicę (średnica 26cm) wyłożoną papierem i posmarowaną tluszczem.
Śliwki umyć, wypestkować i osuszyć.Poukladać zewnętrzną częścia na ciasto.
2.Kruszonka: wszystkie składniki wymieszać na piasek. Posypać po śliwkach.
3.Piec ok 50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ( do suchego patyczka.
Komentarze