Ciasto zwijane z owocami

0 (0 ocen)

Można upiec zwykłe ciasto posypane owocami, ale tak jest pysznie i ładnie.

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej
    5 łyżek cukru
    3/4 szklanki mleka
    2 jajka
    10 dag margaryny
    2 dag drożdży
    kilka kropli aromatu śmietankowego
    dodatkowo:
    1 szklanka czereśni bez pestek
    1 szklanka truskawek
    1/2 szklanki agrestu
    4 łyżeczki kisielu z cukrem o smaku cytrynowym
    lukier:
    3/4 szklanki cukru pudru
    kilka kropli soku z cytryny
    kilka kropli wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto zwijane z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zwijane z owocami 1. Margarynę stopić i przestudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać szczyptę soli oraz jajko i jedno żółtko, dolać mleko w którym wcześniej rozpuścić drożdże i płynną margarynę na koniec dodać aromat śmietankowy. Z tych wszystkich składników zagnieść gładkie i lśniące ciasto, następnie odstawić je na minimum godzinę do wyrośnięcia.

    Kiedy ciasto wyrośnie wyłożyć je na podsypany mąką blat i podzielić na dwie części, następnie cienko je rozwałkować ( na długość foremek do keksa) i posypać cieniutką warstwą kisielu i owocami, założyć delikatnie na krótszych bokach i zwinąć jak roladę.
  • zwijane z owocami 2. Zwinięte rolady ułożyć w foremkach do keksa wyłożonych papierem do pieczenia po wierzchu posmarować białkiem z drugiego jajka i odstawić jeszcze na kilka minut, aby ciasto podrosło.
    Piekarnik nagrzać do 180 st. i piec około 25 minut.
  • zwijane z owocami 3. Z cukru pudru oraz kilku kropli wody i soku z cytryny utrzeć gęsty lukier którym udekorować upieczone i wystudzone ciasto, dodatkowo można ozdobić owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować