Zwijana pizza

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo delikatna, puszysta i sycąca pizza. Sam wygląd zachwyca i zachęca do konsumpcji, polecam przepis.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    25 dag mąki poznańskiej
    2,5 dag świeżych drożdży
    ½ szklanki ciepłej wody
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka cukru
    Sól do smaku
    Nadzienie:
    2 łyżki oleju rzepakowego
    ½ kg pieczarek
    1 średnia cebula
    Ketchup
    10 dag schabu
    10 dag gotowanego mięsa drobiowego
    10 dag chudego boczku
    15 dag żółtego sera
    1 konserwowa papryka, czerwona
    Papier do pieczenia
    1 białko do posmarowania wierzchu pizzy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Zwijana pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól do smaku, olej i rozpuszczone w ciepłej wodzie (1/2 l)drożdże. Całość wymieszać i zagnieść jednolite, sprężyste, gładkie ciasto, podzielić na 4 części, zwinąć w kulki, odstawić by ciasto wyrosło.
    Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę, przesmażyć, dodać pieczarki. Całość dusić do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze około 2 minut.
    Wędliny pokroić w drobną kosteczkę, paprykę osączyć z zaprawy, pokroić też w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Wyrośnięte kulki ciasta przenieść na stolnicę, rozwałkować na cienkie placki. Każdy placek posmarować delikatnie ketchupem, następnie na każdy rozłożyć usmażone pieczarki. Na wierzch placków wysypać wędliny(na każdy placek inną). Na ostatni placek posypać paprykę. Na wierzch każdego placka posypać starty ser, polać jeszcze delikatnie ketchup. Zwinąć placki w rulon. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przenieść placki na papier, zwijając jeden za drugim. Docisnąć do siebie zwinięte placki, posmarować rozkłóconym białkiem. Piec w temp 200 stopni około 45 minut aż wierzch ciasta będzie spieczony. Przed podaniem polać pizzę ketchupem.

Porady

1. jako nadzienia mięsnego można użyć chudej kiełbaski, parówek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować