zwariowane krokieciki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 45 min

Krokiety ziemniaczane chyba wszyscy znamy, ja podałam je lekkiej wariacji.

  • 45 min

Składniki:

  • przepis podstawowy:
    pół kg ziemniaków ugotowanych w mundurku
    łyżka masła
    łyżka kwaśnej wiejskiej śmietany
    jajko
    sól
    biały pieprz
    gałka muszkatołowa

    panierka bułka tarta z parmezanem

    wariacje:
    - suszona pokrzywa
    - szczypiorek
    - suszony pomidor z orzechami włoskimi
    -podsmażona wędzona polędwica z cebulką
    - posiekane chili
    - pokrojony drobno camembert
    - zielona lub czerwona gouda z pesto
    - ser kozi z czarnymi oliwkami i pietruszką
    - płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Zwariowane krokieciki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajko, masło, śmietanę, sól, pieprz biały, gałkę muszkatołową. Wyrabiamy ciasto.
  • 2. Ciasto dzielimy na części i mieszamy ze składnikami. Ja masę podstawową podzieliłam na 10 części i kolejno przekładałam do małej miseczki, gdzie mieszałam z dodatkami.
  • 3. Ręce smarujemy masłem i formujemy kuleczki lub wałeczki co wolimy. Obtaczamy w panierce i smażymy na złotobrązowy kolor.
    Podajemy jako dodatek do drobiu, ryb lub dziczyzny, albo osobną przekąskę z dipem zamiast chipsów,

Porady

Wg francuskiego przepisu można do ciasta wbić jedno lub dwa żółtka, a z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Dzięki temu krokiety będą lżejsze. Jeśli masa nie jest wystarczająco gęsta można dodać mąki. Przed wyrabianiem krokietów można wstawić ciasto na 20 minut do lodówki, wtedy łatwiej będzie się wyrabiać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować