Żurek na wędzonce

4.97 (180 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdarza mi się gotować często z tego co mam akurat w lodówce. Ten żurek powstał właśnie z takich składników.
Skromna ilość składników a jak pysznie!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 50 dkg kości wędzonych albo żeberek
    * 0,5 l zakwasu żytniego
    * 1 laska kiełbasy np. podwawelskiej
    * 1 cebula
    * 2 ząbki czosnku
    * 1/2 łyżeczki tartego chrzanu
    * 1/2 szklanki śmietanki 30%
    * jajka ugotowane na twardo
    * majeranek, sól, pieprz
    * 2 liście laurowe
    * 5 ziarenek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.97 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości ugotowałam w 1,5 l wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Ugotowane wyciągnęłam z wywaru.

    Kiełbasę pokroiłam w plasterki i usmażyłam na patelni razem z cebulą pokrojoną w piórka.
    Dodałam do wywaru z kości.

    Wlałam zakwas i wymieszałam.. Dodałam posiekany w plasterki czosnek, chrzan. Chwilę jeszcze wszystko gotowałam.

    Wyłączyłam ogień i wlałam śmietankę. Dodałam łyżkę płaską majeranku, przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.

    Z kości oskubałam mięso i dodałam do żurku.

    Odstawiłam żurek na 15 minut i po tym czasie nalewałam do talerzy. Do każdego talerza dodawałam jajko ugotowane na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować