Żurek marchewkowy

0 (0 ocen)

Ten przepis powtał z potrzeby sytuacji. Moja 5-letnia córka wolała mniej kwaśny żurek, więc pomyślałam, że złagodze jego smak dodatkiem dużej ilości słodkiej marchewki. Ponadto tradycyjnie dodałam białą kiełbasę i jajko. Zjadła z wielkim apetytem.

Składniki:

  • - pierś z kurczaka : 250-300 g
    - marchew średniej wielkości : 4-5 sztuk
    - korzeń selera : 150 g
    - biała kiełbasa : 400 g
    - lubczyk (świeże lub mrożone listki) : 5-6 sztuk
    -sól : 1 łyżka
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -majeranek suszony
    -liście laurowe :3 sztuki
    -ziele angielskie : 5 ziarenek
    -chrzan tarty w słoiku : 1 łyżeczka
    - śmietana 18 % : 1 łyżka
    - czosnek : 1 ząbek
    -ziemniaki ( duże)ugotowane : 3-4 sztuki
    -jajka ugotowane na twardo : 4 sztuki
    -zakwas na żurek ( koncentrat na 1,5 litra bulionu) : 400 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wlać 2,5-3 litry wody, wsypać sól, pieprz, dodać mięso, czosnek, lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie, marchew i seler, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować 30 minut. Marchew wyjąć, zmiksować z niewielką ilością wywaru. Dodać ziemniaki i białą kiełbasę, gotować 25 minut.
  • 2. Ziemniaki wyjąć, wrzucić do blendera, dodać chrzan, zmiksować. Puree z marchewki i ziemniaków dodać do zupy, wlać zakwas na żurek, śmietanę, wsypać majeranek, ewentualnie dosolić do smaku, wymieszać. Gotować 5 minut na wolnym ogniu.
  • 3. Z garnka wyjąć seler, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zupę podawać z białą kiełbasą i jajkiem na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować