Zupa pomidorowa, ogórkowa, rosół…są pyszne! Ale czasami warto przygotować dla rodziny, przyjaciół coś wyjątkowego… :) Polecam zupkę meksykańską dla osób, które lubią ostre i wyraziste smaki…
60 min
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
plaster selera
1/2 średniego pora
1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego)
1 i 1/2 cebuli
jajko
2-3 łyżki bułki tartej
2-3 ząbki czosnku
papryka ostra i słodka zmielona
oregano
pieprz ziołowy
sól, pieprz do smaku
mąka do obtoczenia pulpetów
tłuszcz do smażenia
1 duża papryka
papryczka chili świeża lub zmielona
fasola czerwona z puszki
1-2 pomidory
sos sojowy
majeranek
koncentrat pomidorowy
Zupka meksykańska z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy wywar warzywny na bazie marchwi, pietruszki, pora i selera.
2.Mieszamy mięso mielone z 1/2 cebuli, jajkiem, bułką tartą, odrobiną papryki ostrej i słodkiej zmielonej, pieprzu ziołowego, oregano. Solą i pieprzem doprawiamy do smaku. Formujemy małe kuleczki, obtaczamy w mącę i smażymy na tłuszczu.
3.Usmażone pulpety wrzucamy do wywaru warzywnego. Na tłuszczu po smażonych pulpetach smażymy paprykę pokrojoną w paski i cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy 1/2 średniej papryczki chili (drobno posiekanej i oczyszczonej z ziaren) i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę jeszcze smażymy i wrzucamy do zupy. Płuczemy fasolkę z soku zawartego w puszce i również dodajemy do wywaru. Można także zetrzeć marchewkę na tartce o grubych oczkach i dodać do zupy.
4.Doprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem, solą, majerankiem, oregano, pieprzem ziołowym, papryką słodką i ostrą. Po dodaniu przypraw zupa musi się pogotować około pół godziny, by nabrała aromatu mięsno-paprykowego. Pod koniec gotowania dodajemy 1-2 wyparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
5.Po około 15 minutach gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze chwilę.
Komentarze