Zupka meksykańska z pulpetami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zupa pomidorowa, ogórkowa, rosół…są pyszne! Ale czasami warto przygotować dla rodziny, przyjaciół coś wyjątkowego… :) Polecam zupkę meksykańską dla osób, które lubią ostre i wyraziste smaki…

  • 60 min

Składniki:


  • 2 marchewki
    1 pietruszka
    plaster selera
    1/2 średniego pora
    1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego)
    1 i 1/2 cebuli
    jajko
    2-3 łyżki bułki tartej
    2-3 ząbki czosnku
    papryka ostra i słodka zmielona
    oregano
    pieprz ziołowy
    sól, pieprz do smaku
    mąka do obtoczenia pulpetów
    tłuszcz do smażenia
    1 duża papryka
    papryczka chili świeża lub zmielona
    fasola czerwona z puszki
    1-2 pomidory
    sos sojowy
    majeranek
    koncentrat pomidorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupka meksykańska z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy wywar warzywny na bazie marchwi, pietruszki, pora i selera.
  • Zupka meksykańska z pulpetami 2. Mieszamy mięso mielone z 1/2 cebuli, jajkiem, bułką tartą, odrobiną papryki ostrej i słodkiej zmielonej, pieprzu ziołowego, oregano. Solą i pieprzem doprawiamy do smaku. Formujemy małe kuleczki, obtaczamy w mącę i smażymy na tłuszczu.
  • Zupka meksykańska z pulpetami 3. Usmażone pulpety wrzucamy do wywaru warzywnego. Na tłuszczu po smażonych pulpetach smażymy paprykę pokrojoną w paski i cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy 1/2 średniej papryczki chili (drobno posiekanej i oczyszczonej z ziaren) i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę jeszcze smażymy i wrzucamy do zupy. Płuczemy fasolkę z soku zawartego w puszce i również dodajemy do wywaru. Można także zetrzeć marchewkę na tartce o grubych oczkach i dodać do zupy.
  • 4. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem, solą, majerankiem, oregano, pieprzem ziołowym, papryką słodką i ostrą. Po dodaniu przypraw zupa musi się pogotować około pół godziny, by nabrała aromatu mięsno-paprykowego. Pod koniec gotowania dodajemy 1-2 wyparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
  • 5. Po około 15 minutach gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze chwilę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować