Zupa ze śledzia

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

W sam raz na postne dni.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1/2 kg filetów śledziowych z matiasa
    3 cebule
    1.5 litra wody
    1.5 kieliszka octu 10%
    1 łyżeczka cukru
    6 liści laurowych
    1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
    ziemniaki w mudnurkach
    400 ml śmietany 18%
    200 ml gęstego kefiru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ze śledzia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wraz z octem, zielem angielskim, pieprzem i liśćmi laurowymi gotujemy. Gdy woda będzie nam wrzeć dodajemy pokrojone w talarki cebule. Dalej gotujemy dodając 1 łyżeczkę cukru. Czas ogólnie gotowania będzie to jakieś 20-30 minut. Wywar odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Filety śledziowe płuczemy z soli, i następnie kroimy je na kawałki .Ziemniaki gotujemy w osobnym garnku w mundurkach.Do zimnego wywaru dodajemy pokrojone śledzie i śmietanę z kefirem. Wszystko razem mieszamy. Podajemy na zimno z obranymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować