Zupa z zielonych szparagów i cukinii

4 (1 ocen)

Pyszna zielona, wiosenna zupa. Podałam ją z chipsami z cukinii

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów, zdrewniałe końce usunięte
    1 średnia białe cebule, obrane i posiekane
    1 cukinia ze skórką
    2 ząbki czosnku
    1000 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego ( użyłam domowego rosołu )
    sól morska
    świeżo zmielony czarny pieprz
    oliwa z oliwek
    parmezan do podania
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z zielonych szparagów i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub odłamać. Zielonych szparagów nie obieramy. Odciąć główki odłożyć na bok, łodygi szparagów pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię pokroić w kostkę.
  • 2. 2.W dużym, głębokim rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, cukinię, podsmażać na małym ogniu przez około 10 minut, aż będą miękkie ale nie zrumienione. Dodać pokrojone łodygi szparagów czosnek i bulion, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
  • image-26pa0og 3. 3. Zdjąć z ognia i przetrzeć zupę, przy pomocy blendera, na gładkie pure. Doprawić solą i pieprzem. Umieścić z powrotem zupę na gazie, dodać główki szparagów, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, aż główki lekko zmiękną. Podawać posypane parmezanem z dodatkiem cukiniowych chipsów. Smacznego!

Porady

chipsy z cukinii można upiec w piekarniku - cienkie plasterki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 100 stopniach przez 40 minut. Odwracamy i pieczemy jeszcze ok 20 - 30 min. Można plasterki cukini wrzucić na patelnię grillową też będzie ładnie i smacznie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Zielone szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować