Zupa z soczewicy

0 (0 ocen)

Rozgrzewająca zupa , pyszna alternatywa dla zup z roślin strączkowych ( grochówki , fasolowej )

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy

    2 cebule

    1 papryczka chili ( lub zmielony pieprz cayenne )

    2 kostki bulionu

    150 g jogurtu naturalnego

    6 kromek czerstwego chleba

    2 łyżki oleju

    1 mały kawałek imbiru

    2-3 ząbki czosnku

    sól , świeżo zmielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule , czosnek , imbir obrać i posiekać .

    Chili przekroić wzdłuż , usunąć pestki i pokroić na kawałki .

    Rozdrobnione składniki smażyć na gorącym oleju ok. 1 minuty , po czym przyprawić do smaku i przełożyć do garnka .

    Soczewicę opłukać pod letnią wodą i osączyć na sitku .

    Dodać ją do podsmażonych warzyw .

    Całość wymieszać .

    Kostki bulionowe rozpuścić w 1 l gorącej wody .

    Bulion wlać do garnka z soczewicą , wymieszać , po czym doprowadzić do wrzenia .

    Następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok. 20 minut .

    Pod koniec gotowania zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem .

    Kromki chleba ułożyć na przykrytej pergaminem blasze i piec w temp. 220 stopni ok. 6 minut .

    Pieczywo pokroić w kostkę .

    Przed podaniem zupę udekorować kleksem jogurtu .

    Podawać z grzankami .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować