Zupa z pomarańczowej soczewicy z ziołami

5 (178 ocen)

  • 60 min

Ciekawy jest smak tej zupy, tak jak dla mnie kolor i kształt tych ziarenek.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 ½ l ugotowanego litra rosołu drobiowego
    25 dag pomarańczowej soczewicy
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    ½ łyżeczki mielonej kolendry
    1 łyżka kminku rzymskiego
    2 ząbki czosnku
    2 posiekane cebulki ze szczypiorem
    4 łyżki oleju do smażenia ziół
    100 ml soku z cytryny
    100 ml soku ze świeżej pomarańczy
    sól pieprz
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z pomarańczowej soczewicy z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Soczewicę przebierz, wypłucz, zalej wodą na noc
    2. Kminek rzymski, zmiażdżony czosnek, kolendrę i natkę pietruszki rozetrzyj w moździerzu
    3. Olej rozgrzej w garnku, gdzie będziesz gotować zupę, dodaj roztarte przyprawy i podsmaż 3-4 minuty
    4. Wsyp odcedzoną soczewicę, zalej do przykrycia soczewicy gorącą wodą i gotuj do wyparowania płynu i miękkości ziaren
    5. Dolej rosół pieprz i sól i doprowadź do zagotowania
    6. Odlej część zupy z ziarnami i rozmiksuj blenderem – połącz ponownie z zupą
    7. Dodaj sok z cytryny i pomarańczy
    8. Podaj gorąca posypaną natka pietruszki

Porady

Sokiem z cytryny można zupę skrapiać dopiero na talerzu , zamiast dodawać sok podczas gotowania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kolendra

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować