Zupa z pomarańczowej soczewicy z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Soczewicę przebierz, wypłucz, zalej wodą na noc
2. Kminek rzymski, zmiażdżony czosnek, kolendrę i natkę pietruszki rozetrzyj w moździerzu
3. Olej rozgrzej w garnku, gdzie będziesz gotować zupę, dodaj roztarte przyprawy i podsmaż 3-4 minuty
4. Wsyp odcedzoną soczewicę, zalej do przykrycia soczewicy gorącą wodą i gotuj do wyparowania płynu i miękkości ziaren
5. Dolej rosół pieprz i sól i doprowadź do zagotowania
6. Odlej część zupy z ziarnami i rozmiksuj blenderem – połącz ponownie z zupą
7. Dodaj sok z cytryny i pomarańczy
8. Podaj gorąca posypaną natka pietruszki
Porady
Sokiem z cytryny można zupę skrapiać dopiero na talerzu , zamiast dodawać sok podczas gotowania
Komentarze