Zupa z kaczki z soczewicą i kluskami

0 (0 ocen)

Pożywna, sycąca i rozgrzewająca zupa

Składniki:

  • na zupę:
    - 2 kacze udka (lub inne części kaczki)
    - 6 szklanek wody
    - pęczek włoszczyzny (marchewka, seler, por, pietruszka)
    - 3 liście laurowe
    - 6 ziaren ziela angielskiego
    - pół czerwonej papryki
    - pół szklanki czerwonej soczewicy (suchej)
    - pół puszki kukurydzy konserwowej
    - natka pietruszki
    - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    - sól, pieprz

    na kluski:
    - 2 jajka
    - 2 łyżki mąki
    - szczypta soli
    - odrobina wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z kaczki z soczewicą i kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wody, kaczki, włoszczyzny, liści laurowych i ziela angielskiego ugotować wywar. Jeśli będzie za tłusty, można tłuszcz zebrać łyżką. Do ugotowanego wywaru wsypać suchą soczewicę. Gotować ok. 15 min., od czasu do czasu mieszając. Z zupy wyłowić udka, obrać je z mięsa, które z powrotem wrzucić do garnka.
  • 2. Kluki:
    W misce widelcem wymieszać dokładnie jajka, mąkę, sól i wodę. Wody dać tyle, żeby kluski nie były zbyt zbite. Kluski kłaść na wrzącą zupę łyżką lub łyżeczką. Zamieszać, żeby nie przywarły do dna.
  • 3. Równocześnie z kluskami do garnka wrzucić odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę i natkę pietruszki. Gotować całość do miękkości papryki. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować